Чист и подреден дом в условията на локдаун

Отново сме в ситуация на частичен локдаун. Това наложи бърза пренастройка не само на работните ни графици, но и пълна промяна на ежедневните домашни задължения. Трудно е да се справим успешно едновременно с професионалните и личните ангажименти в ситуация различна от стандартния ни ритъм на живот. Как се вписва почистването на домовете ни в „новото нормално“  и колко всъщност важно е то? В следващите редове ще споделим някои от професионалните ни съвети, които ще ви мотивират домът ви да е чист и подреден, дори в тази предизвикателна ситуация.

Последните месеци ни накараха да помислим сериозно за здравословното си състояние и укрепването на имунитета. Именно доброто почистване, високата хигиена и редовната дезинфекция са сред основните препоръки за превенция от Ковид-19. Трудно е напълно да ограничим личните си контакти с други хора, затова препоръчваме да имате повишено внимание и към почистването на дома. Отстранявайте редовно праха, проветрявайте и поддържайте чисти подовите настилки.

Чистотата вкъщи има и други предимства. Тя ще ви помогне да се чувствате по-спокойни, по-щастливи, по-организирани и дори по-продуктивни. Използвайте кратките почивки между работните задачи, за да оправите прането, мръсните чинии или някоя друга дребна домакинска задача. На пръв поглед може да изглежда като допълнително натоварване, но всъщност това е начин да намалите тревожността. Хаосът и допълнителните задължения ни напрягат повече и ни пречат да останем фокусирани в работата си.

Извънредната ситуация ни носи не малко притеснения, които водят и до нарушен сън. Затова ви препоръчваме да не пренебрегвате чистотата на спалнята. Поддържайте я подредена, спретната и уютна, за да може тя да ви помогне да се отпуснете и релаксирате в края на натоварения ден. Дори и на пръв поглед да изглежда като съвсем обикновена задача, оправянето на леглото сутрин ни дава успешен старт на деня. 

Не гледайте на почистването като наказание и не го правете по-трудно и стресиращо отколкото е всъщност. Забавлявайте се! Можете да слушате музика, да танцувате, да пеете. Сега имам безброй възможности, които ни се предлагат онлайн. Докато почиствате можете да слушате подкаст, лекция, аудиокнига, дори да се включите в онлайн събитие.

„Моят дом е моята крепост“ за казвали древните римляни и едва ли сме предполагали по какъв начин ще оживеят тези думи през 2020 г. Затова нека превърнем дома си в красиво, чисто и уютно място, което ни носи сигурност, спокойствие и хармония.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button