Как да почистим най-често срещаните петна сами?

Отминаха едни от най-светлите празници. Макар тази година да ги отбелязваме по-различно от преди, вярваме, че сте се забавлявали с близките си хора. Дори и в тесен кръг празненствата не минават без щети. Най-малко обичаната част от празника със сигурност е почистването след него. Определено най-голяма трудност представлява премахването на петна с различен произход от килимите и мебелите. 

Ето и нашите съвети как успешно да се справите с най-често срещаните петна сами и без специални препарати.

ЧЕРВЕНО ВИНО

Петната от червено вино по дивана и килима със сигурност са един от най-големите кошмари за всяка домакиня. Място за паника няма! Първи попийте разлятата течност с чиста кърпа като внимавате да използвате движения нагоре и надолу, защото хоризонталните ще вкарат част от виното още по-дълбоко в нишките на килима или дивана. Докато петното още е мокро можете да го обработите по няколко начина:

  • Сода бикарбонат – универсалното почистващо средство във всяка къща! Пригответе смес от сода и вода в съотношение 1:3 и разпределете добре върху цялото петно. Поставете отгоре чиста кърпа и притиснете с тежък предмет, за да може сместа да проникне достатъчно дълбоко в тъканта. Оставете да действа цяла нощ, а на сутринта почистете с прахосмукачка. И…воала! Петното го няма!
  • Сол – Поръсете влажното петно с обилно количество сол и оставете да действа по-дълго време. Ще забележете как солта започва да изсмуква петното и за порозовява. Почистете с прахосмукачка.

МАЗНИНА

Кой не е използвал солницата, когато се изцапа с нещо мазно? Да, солта помага като първа стъпка преди изпирането на петното. Ето и още един съвет в тази ситуация. Поръсете с царевично брашно и оставете да действа около 10 минути, след което отстранете и почистете с мокра гъба.

КАФЕ

Третирайте петното с лимонов сок или ябълков оцет с вода. Можете да използвате и стара четка за зъби, за да втриете добре, след което изплакнете.

Сигурни сме, че с нашите съвети вече се чувствате по-спокойни за почистването на дома. Винаги можете да разчитате на нас, ако имате нужда от професионална помощ. Не се колебайте да ни потърсите, а ние ще изготвим индивидуална оферта спрямо вашите нужди.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button